16 Mayıs 2009 Cumartesi

Domuz gribi belirtileri nelerdir.

Meksika’da ortaya çıkan ve şu ana kadar toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD’de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.

Domuz gribi hakkında bilinenler ise şunlar:

DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

İNSANA BULAŞIR MI?
Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

DOMUZ ETİ YİYENLER DOMUZ GRİBİNE YAKALANIR MI?
Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

Domuz gribi yayılıyor

BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?
İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

DSÖ’ye göre, Meksika’da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

AŞISI VAR MI?
Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.
İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Şadi Yenen, Meksika’da ortaya çıkan ve yayılan domuz gribi virüsünü NTV yayınında değerlendirdi.

Prof. Yenen şu bilgileri verdi:

“Domuz gribi virüsü, insanoğlunun bilmediği bir virüs değil aslında ancak yeni dönemde kazandığı özellikler nedeniyle insanlık için sorun olabilir.

Meksika’daki salgının hızla yayılıyor olması haklı olarak Dünya Sağlık Örgütü’nü alarma geçirdi. Bu tip alarm durumlarında epidemi 6 ayrı evrede değerlendirilir. Dünya Sağlık Örgütü, üçüncü devre olarak alarm düzeyi vermiş durumda. Bu da şu demek, insanlara da geçiyor ve insandan insana da bulaşıyor. Ama henüz kalıcı salgınların olup olmayacağı belli değil ve vakalar inceleniyor.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada henüz grip tespit edilmedi ancak günümüzdeki hızlı ulaşım teknolojisi nedeniyle virüsün gelme olasılığı yüksek. Özellikle Meksika ve ABD’den gelen yolcuların havaalanında solunum yolu enfeksiyonu yönünden denetlenmesi gerekiyor. Zaten birçok ülke bu konuda önlem almış durumda.

Eldeki aşıların virüse karşı etkili olup olmayacağı belli değil. Kaldı ki salgının ne kadar yayılacağı da belli değil.

Benzer bir domuz gribi olayı ABD’de 1976 yılında ortaya çıkmıştı, büyük bir panik oldu, aşı geliştirildi, 40 milyon ABD’li aşılandı ancak salgın hiç de beklendiği gibi büyük bir etki yapmadı ve bir süre sonra kendiliğinden söndü.”

ntvmsnbc.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder