VÜCUT MANTARI VE KULAK MANTARI İÇİN :
*Papatya çayı, mantar ve kaşıntılar için çok faydalıdır. Papatya çayı yapılıp içilir.
* Siyah çayı demleyip, içine, İran kınası konulru ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılıp, kaşınan bölgelere sürülür.
*Kaşınan yerelere, limon ve domates dilimlenip, sürülür.
* Kulak mantarı için ise, kulap çöplerin, kantaron yağına batırılıp, sürülür.
KABIZLIK İÇİN : 1 yemek kaşığı zeytin yağı, dilin altına yavaş yavaş konulur ve 20 dak bekletilir.
BAĞIRSAK KURTLARI İÇİN : 3 adet limonun veya portakalın kabuğu, kabuğun içindeki beyaz kısımlarla birlikte 10 günde 3 defa yenirse, bağırsak kurtlarını döker.
AĞRILAR İÇİN : Kekeik yağı, andız yağı, biriye yağı, papatya yağı, eşit oranlarda karıştırılıp bel, boyun, diz gibi ağrıyan bölgelere sürülürse, ağrıları keser.
30 Mart 2009 Pazartesi
DR ELMİRADAN BİTKİSEL KÜRLER
ÖMER COŞKUNDAN PEK ÇOK HASTALIK İÇİN FAYDALI BİTKİSEL ÖNERİLER
Ömer Coşkun, vitiligodan, egzamaya, pekmezin faydalarından, vücut ağrılarına, terleme probleminden sinir sıkışmasına, lifleri güçlendirmekten, cilt güzelliğine kadar pek çok konuda bitkisel önerilerde bulundu.
LİFLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN : 1 tatlı kaşığı kırkilitotu, 1 bardak suyun içinde, 5 dak kaynatılır. Suyu içilir.
SEMİZOTU VE KUDRET NARI : Yaralara iyi gelir, özellikle vücut içinde oluşan yaraları iyileştirir.
PIRASA : Bağırsakları çalıştırarak temizler ve cildi güzelleştirir.
EGZAMA İÇİN BEYAZDUT KURUSU : 1 avuç dut kurusu, 1 bardak suda 5 dak kaynatılır. Suyu, egzama olan bölgelere sürülür.
TERLEME PROBLEMİ : Adaçayını, 1 fincan kaynar suda demlendirirn ve günde 2 defa için.
SİNİR SIKIŞMASI : Kantaron yağı ağrıyan bölgeye sürülür. Soyalesetini ve soya sütü içilir.
VÜCUT AĞRILARI İÇİN : Kırkkilitotu ile hazırlanan su ile banyo yapıp, kantaron yağını ağrılı bölgelerinize sürüp, terlerseniz, tüm vücut ağroılarınızı atarsınız ve deyim yerindeyse, pamuk gibi olursunuz.
VİTLİGO İÇİN BİTKİSEL KÜRLER :
* 1 çay kaşığı tere tohumu öğütülüp, andız pekmezinin içine karıştırılıp yenilir.
* 1 tatlı kaşığı şahtereotu, 1 bardak suda demlendilip, çay olarak içilir.
* Günde 1 kaşık polen yenir.
PEKMEZ TÜLERİ VE FAYDALARI
Ömer Coşkun, Arım Balım Peteğim Programında, Petek Dinçözün konuğu oldu ve pekmez türleri ile faydalarından bahsetti. Bir de egzama hastaları için, faydalı bir bitkisel kür önerisinde bulundu.
DUT PEKMEZİ : Ağız ve boğaz yaralarını iyilerştirir, boğaz ve gırtlak kanserine karşı korur. Dutun bir çeşiti olan beyaz dut egzama için de çok faydalıdır. Kürümüz;
EGZAMA İÇİN BEYAZDUT KURUSU : 1 avuç dut kurusu, 1 bardak suda 5 dak kaynatılır. Suyu, egzama olan bölgelere sürülür.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ : Aç karnına tüketilirse, kansızlık için çok faydalıdır.
ANDIZ PEKMEZİ : Sindirim sistemini temizler, bağırsak kurtlarını döker, bağırsak kanserine iyi gelir.
ÖMER COŞKUNDAN AKCİĞERLERİ TEMİZLEYEN VE KANSERDEN KORUYAN ŞİFALIBİTKİLER
Ebegümeci ve keçiboynuzu, adeta mucize bitkiler. Pek çok derde deva olan bu iki bitki, özellikle akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri açısından oldukça değerli ve şifalı. Bu iki bitki ile ilgili önerilerimi, Ömer Coşkundan, Arım Balım Peteğim programında geldi.
KEÇİBOYNUZU : 6 adet keçiboynuzu, 1 lt suda 5 dak kaynatılır. Aç karnına içilir. 21 gün kullanılır. 6 ayda 1 defa kür olarak uygulanır. Kansızlık için de son derece faydalıdır.
EBEGÜMECİ ÇAYI : Kaynar suyun içine bir miktar ebegümeci atılır ve 5 saat beletilir. aç karnına bu çay içilir. Kaynıtılmaz. Demleme usulu tüketilir.
EBEGÜMECİNİN FAYDALARI :
* Sindirim sistemine iyi gelir.
* Akciğer kanserini önleyici özelliği vardır. Akciğerleri temizler.
* Balgam söktürücüdür.
* Sigarayı bırakan kişilerde, akciğerleri 70 günde temizler.
* Kanserden koruyucudur.
BİRA MAYASININ FAYDALARI
* 2-3 kahve kaşığı bira mayası, 1 bardak suya karıştırılarak, günlük olarak tüketilebilir.
ANANASIN FAYDALARI
Bromelain, vücudun su tutmasını azaltır, iltihapları giderir, Aşırı trombosit yapışkanlığını önlediği için doğal bir kan incelticidir. Ancak bromelainin kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılması tavsiye edilmez. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir veya kalp hızını yükseltebilir.
Ananas, az bulunan bir mineral olan manganezin mükemmel bir kaynağıdır. Anti oksidan koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin destekçisidir. Sağlıklı bir diyet meyvesidir.
Ananas kilo verdirir. Ananas insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bütün vitaminleri ve 16 doğal mineral içerir. Ananasın kilo verdirmedeki sırrı ise zengin suyunda saklıdır. Ananas suyu vücuttaki yağı etkili bir şekilde eritebilir. Dolayısıyla her gün yemekte ananas ya da ananas suyu tüketilebilir. Ancak yemeden önce ananası tuzlu suda yarım saat bekletmek gerekir.
Mide ve bağırsakları temizler. Ananas etin sindirilmesinde yardımcı olabilir. Ananasta bulunan protein mayası, yemeklerdeki proteinleri etkili bir şekilde çözümleyerek mide ve bağırsakları hareketlendirir.
Nezleye karşı birebirdir. Ateş, öksürük ve boğaz ağrısı nezlenin en önemli belirtileridir. Bu durumda, yatakta dinlenmenin yanı sıra bir bardak taze ananas suyu da içilebilir. Çünkü ananas suyu ateşin düşürülmesi ve nefes borusu enfeksiyonunun önlenmesinde de etkilidir. Tıbbi araştırmalara göre, eskiden beri insanlar, boğaz ağrısı ve öksürüğü ananasın içerdiği protein mayasıyla gidermeye çalışmıştır.
Beyne giden kan yollarını temizler ve beynin kan dolaşımını arttırır.
Ananasın son yapılan araştırmalarda doğal yapısında bulunan bromelain enziminin CCS molekülünü içerdiği ve bunun da kansere karşı insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kanıtlandı. Bromelain, vücuttaki proteinleri ayrıştıran ve sindiren bir enzim olduğundan hazmı kolaylaştırır, mide asidini düzenler.
- Kemik ve eklemlerdeki kireçlenmeyi önler.
- Alerjilere karşı korunma sağlar.
- Ananasın içindeki enzimlerin yağ yakma özelliğinin olması kozmetik sektörünün de bu meyveye olan ilgisini giderek arttırıyor.
- İdrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki toksinlerin atımına yardımcı olduğundan selülit tedavisinde de kullanılıyor.
- Ananasın içindeki enzimler, protein sindirimini hızlandırdığından oldukça doyurucudur.
29 Mart 2009 Pazar
Anason ve Anasonun Faydaları
Anasonun Faydaları: Anason tıpta midevi, bağırsak gazlarının teşekkülünü engelleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Anne sütünü arttırır.
Ayrıca nefes darlığı, öksürük ve kalp çarpıntısı rahatsızlıklarında da etkilidir. Anason yüksek dozda alındığında baş ağrısı, uyuşukluk, görme zorluğu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebep olur.
Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede teşekkül eden Gazlarını gidermek için çok yararlıdır. Bebekler için bir çay kaşığı anason tohumu bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazırlanır. Yemeklerden önce ya da süte katılarak bir kaç çay kaşığı verilir. Büyükler % 1-2’lik çayını günde 2-3 bardak tüketebilir.
28 Mart 2009 Cumartesi
Kekik ve Kekik Suyunun Faydaları
Doganin sifali elinin her zaman ustumuzde oldugunun kucuk bir gostergesi kekik. Hangimizin mutfagina girmemistir, salatalarimiza yemeklerimize aramasiyla hosluk katmamistir. Eminim herkesin mutfaginda ufakta olsa bir yeri vardir. Ozellikle et yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemegine ne de guzel yakisir. Salata sosuna karistirilan bir tutam kekik damagimizda ne de hos bir tat birakir.
kekik sicak bir bitkidir dogasiyla. Hepimizin icine aramosini yayar.Yapisi geregi de gunesi ve sicagi seven bir bitkidir. Sicak topraklarda yetisir. Bodur bir bitkidir. Turkiye'nin her yerinde yetisebilen bir bitkidir. Her yorenin kekigi farkli yapidadir. Icerigindeki kimyasal maddelerin orani yetisme yerine gore degismektedir ama genel ozellikler aynidir.
Kekik cok rahat bulunabilen bir bitkidir.Ormana ciktiginizda toplayabileceginiz, pazardan yas halde alip kurutabilir ya da marketlerden kurutulmsunu alabilirsiniz.Evinizde saksinizda bile yetistirebilirsiniz.
Cayinin yapimi cok kolay ve ferahlatici bir etkisi var, sinirleri yatistirici, mideyi rahatlicidir. Bogaz tahrisi, oksuruk, gribal enfeksiyonlarda kullanilmasini tavsiye edilir.
Sabahlari bir bardak kekik cayini ictiginizde vucudunuzda iyi ve guzel seylerin harekete gectigini hissedeceksiniz. Ozellikle soguk havalarda sifa niyetine hasta olmasanizda icin.
Gargara biciminde de kullanabilirsiniz kekigi. Bronsit ve oksurege iyi gelir. Agiz yaralarini gecirmeye birebirdir. Mutlaka deneyin faydasi olacaktir. Ister cay gibi icin, ister gargara yapin. Gunde iki uc bardak icimi yarayi iyilestirir. Ders calisanlara tavsiye, zekanizi acmak icin kekik kullanabilirsiniz. Cayini normal demleme seklinde yaparsaniz daha guzel olur.
Alkol bagimliligina karsida kullanimi vardir. sara hastaliginda kullanilabilinir.
Kekik romatizmal agrilara da iyi gelir. zayif ve solgun Cocukara kekik banyosu yaptirilabilir, yetiskinlerde banyosunu yapabilirler.
UYARILAR : Kekik Cayi, icerisindeki en etkili madde olan eterli ucucu yagin (Thymol) yitirilmemesi icin hicbir zaman kaynatilmaz! Hamilelerin (Dusukleri kolaylastirir ve bebegin rahimden cikmasini cabuklastirir.) kullanmamasi tavsiye edilir. Onerilen dozlar asilmadiginda, bilinen hicbir yan etkisi yoktur. Fakat kekik yaginin icten kullaniminda asiriliga kacilmasi, tiroid bezinin islevini arttirabilir. Bu nedenle guatr hastalarinin kekik yagini kullanmamasi tavsiye edilmektedir. Kekik cayi icimi ise boyle bir duruma yol acmaz.
Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmus kekik bir tulbentin icine gevsekce baglanarak 2-3 litre soguk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar isitildiktan sonra (kaynatilmaz), ustu kapali olarak 15 dakika demlendirilir. Tulbentteki posa iyice sikildiktan sonra sicak banyo suyuna (Kuvet) eklenir. Banyo suyu sicakligi 37-38 derece arasinda olmalidir ve banyo suresi 15-20 dakikayi asmamalidir. Bu sure boyunca kuvet icerisinde oturularak yapilan banyodan sonra usutulmemeli ve bir bornoza sarilinarak yatakta bir sure dinlenilmelidir.
Kekik Tenturu : Oglen gunesinde toplanmis ve ince kiyilmis cicekli dallar, gevsekce, bir sisenin bogazina kadar doldurulur, ustune konyak veya 35-40 derecelik etil alkol, bitkilerin ustune cikana kadar eklenir.14 gun boyunca, arada bir calkalanarak, gunesli ve sicak bir ortamda bekletilir, sonra tulbentten gecirilerek suzulur. Koyu renkli siselerde, serin bir ortamda saklanmalidir.
Bitki yastigi: Oglen gunesinde toplanip kurutulmus cicekli dallar, ince kiyilarak keten bezinden yapilmis bir yastiga doldurulur ve agzi dikilir.yatmadan once sicak, kuru hava ile (Ornek : Kaloriferin uzerinde veya sac kurutma makinasi kullanilabilir) isitilir ve hasta organin ustune koyulur.
Kekik Yagi: Ayni tentur islemi gibidir, konyak yerine, sizma zeytinyagi kullanilir. Bir sisenin icine doldurulan ciceklerin ustune sizma zeytin yagi eklenerek, 10 gun guneste bekletilir ve kullanilacak kadari suzulur.
Karisim: Oksuruge karsi, 2 olcu kekik, 1 olcu sinirliot, 1 olcu ezilmis anason iyice karistirilir. Bir tatli kasigi bitki "Cay Hazirlamak" basligi altinda belirtildigi sekilde demlenir ve balla tatlandirilarak, kucuk yudumlarla icilir.
27 Mart 2009 Cuma
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI ;
* Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir.
* Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.
PAPATYA ÇAYININ YAPILIŞI : 1 tatlı kaşığı dolusu çiçek, kaynar su dolu orta boy bir demliğe konur, demlenmeye bırakılır (kaynatılmaz) ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir.
İBRAHİM SARAÇOĞLUNDAN ŞİFALI BİTKİLER
KADINLARA FAYDALI MUCİZE BİTKİLER
* saç dökülmesi için,
KABIZLIK İÇİN ŞİFALI BİTKİ TAŞ VE KOKU ÖNERİLERİ
* Şifalı Kokular : Ihlamur,limon,lavanta,kokuları kabızlık için faydalıdır.
* Şifalı Taşlar : Kabızlık sorunu için kullanılacak şifalı taşlar, Aytaşı, Amber ve Sitrindir. Bu taşların reng beyaz olduğundan, vücudun enerjisini ayarlamaya yardımcı olur.
* Şifalı bitkiler : İncir ,mürdüm eriği ve kuru kayısı kabızlık için sondere faydalı ve kesin çözümdür. Bu meyveleri Sıcak suyun içinde bekletip, suyunu içer, meyvelerini de yerseniz, 3-4 gün içinde kalın bağırsakları temizleyerek, kabızlık sorununuzu çözer.
AHMET MARANKİDEN ŞİFALI MEYVE KÜRÜ VE SAĞLIKLI ÖNERİLER
ŞİFALI MEYVE KÜRÜ;
26 Mart 2009 Perşembe
AHMET MARANKİDEN UYKUSUZLUK VE MİGREN İÇİN SARIKANTARON ÖNERİSİ
* 10 gr sarı kantaron,
* 1 yemek kaşığı sarı kantaron,
* 1 yemmek kaşığı Anason,
DR FERİDUN KUNAKTAN BİTKİSEL AYAK BAKIMI
26 mart 2009 da Tv ekranlarından evlerimize konuk olan, Dr Feridun Kunak, ayak bakımı için çok faydalı iki doğal kür önerdi. Kürlerimizden ilki, ayak terlemesi ve ayakta oluşan kötü kokular için, diğeri ise, topukta meydana gelen çatlaklar için faydalı iki ayrı kür. Hemen Kürlerimizin hazırlanışını anlatmaya başlayalım
BANYONUN HAZIRLANIŞI : Bir kabın içine, ılık suyu koyun. İçerisine, papatya, adaçayı, kekik ve deniz tuzu ilave edip karıştırın. ayaklarınınzı hazırlamış olduğunuz bu bitkisel banyoda bekletin. ayak kokuları, yorgunluk, dolaşım yavaşlığı problemlerinize çözüm olacaktır.
Ayak bakımından laf açılmışken, topuk çatlakları için, yine Feridun Kunakın önermiş olduğu doğal bakım kremini de anlatalım.
TOPUK ÇATLAKLARI : Bir önceki öneride, anlatılmış olan, bitkisel ayak banyosundan sonra, ayaklarınızı kurulayın. Topuk kısımlarınızı, ponza taşı ile ovun. Limon suyunun içine, badem yağı, gliserin, sıvı vazelini karıştırın. Topuklarınıza, akşam yatmadan önce sürün. Pamuklu bir çorap giyerek yatın.Sabaha topuklarınızdaki yumuşaklığı siz de farkedeceksiniz.
25 Mart 2009 Çarşamba
SUNA DUMANKAYADAN DOĞAL ÖNERİLER
TOPUK ÇATLAKLARI İÇİN :
* 1 paket kabartma tozu,
* 1/2 limon suyu,
* Vazelin
HAZIRLANIŞI : Hepsini karıştırıp, çatlak olan bölgeye, yedirerek sürün.
SAÇKIRAN İÇİN ; * 1 fincan zeytinyağı, * 1 kaç adet ceviz ve fındık içi, * 3 diş sarımsak
DİŞ BEYAZLIĞI İÇİN ;
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 çay kaşığı tarçın,
* 1 çay kaşığı karbonat,
* 1 çay kaşığı adaçayı,
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Bütün malzemeleri karıştırın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, hazırladığınız bu karışımı, dişlerinize sürün 10 dak bekletip, bol su ile ağzınızı temizleyin.
TAPTEZE BİR CİLT İÇİN : Havucu rendeleyip, çok az yağda çevirin. Hergün yiyin. Taptaze ve kırışıksız bir cilde kavuşmanızı sağlar.
TIRNAK BATMASI VE NASIR İÇİN EVDE TEDAVİ YÖNTEMİ
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 adet közlenmiş soğan,
YAĞLI CİLTLERE VE KURU CİLTLERE ÖZEL DOĞAL MASKELER
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 yumurta akı,
GEREKLİ MALZEMELER :
BOYUN VE YÜZ SARKMALARI İÇİN BİTKİSEL MASKE
GEREKLİ MALZEMELER :
* 5 gr bal mumu, (5 gr yaklaşık olarak 1 çay kaşığıdır.)
Basur için hangi doktora gidilir.
Basur (Hemoroid) , düz bağırsağın (rektum) ve anüsün çok rahatsızlık verici bir hastalığıdır. Düz bağırsağın içinde ya da anüsün dışında oluşabilir. Şifalı bitkilerle içten ve dıştan yapılan tedavilerde genelde başarılı sonuçlar alınabilir. Ama her şeye rağmen, hastalığın kaynağının teşhis edilerek öncelikle tedavisi şarttır.
Eğer bu temel tedavi yapılmazsa, basurlar hep yeniden oluşacaktır. Hastalığın nedeni kronik kabızlıktır. Hastalığın oluşmasındaki ikinci önemli neden ise, karaciğer fonksiyon bozukluklarıdır. Ayrıca gebelik döneminde alt karında kan dolaşımı yetersizliğinden, hareketsizlikten veya şişmanlıktan da kaynaklanabilir.
Kan damarı duvarlarının kalıtımsal zayıflığı nedeniyle de basur memeleri oluşabilir. Bu memelerin patlaması sonucunda açık kırmızı renkli kan görülür. Bu kanın gerçekten de basurdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının bir uzman doktor tarafından mutlaka teşhis edilmesi gerekir.
Uzun süre oturulduğunda, oturulan bölgeye kan hücum eder. Bu durum, kabızlıkla birlikte basur oluşumuna yol açar. Acaba bu duruma karşı neler yapılmalıdır? Açık havada yürüyüş veya hafif sporlar ve yüzme, alt karın bölgesinin kan dolaşımını uyarır. Ayrıca kabızlığa karşı da önlemler alınmalıdır.
Buğday kepeği, keten tohumu unu, siyah ekmek, bal, bol miktarda sebze ve pirinç harikalar yaratabilir. Anüs kaslarını çalıştırınız. Böylece damarlarda birikmiş olan kanı dağıtabilirsiniz: Günde pek çok kere, anüs kaslarını birkaç saniye boyunca sıkınız ve bu hareketi en azından 20 kere yineleyiniz.
Her dışkılamadan sonra anüsü bol suyla yıkayıp, yumuşak tuvalet kağıdı ile kurulayınız. Soğuk suda oturma banyoları, mayıs papatyası ve atkuyruğu kaynama suyu ile hazırlanan soğuk oturma banyoları rahatlatıcıdır.
Basurlar, özellikle karaciğer hastalıkları ile birlikte görüldüğünde, başka bir açıdan ele alınmalıdır. Örneğin siroz hastalığında olduğu gibi, karaciğerde kan birikimi oluştuğunda, kan basıncı bağırsaklara doğru yönelir ve düz bağırsak damarları kanla dolarak şişer.
Kapı toplardamarında (vena portea) oluşan bu yüksek basınç nedeniyle, anüs mukozası yüzeyinde veya anüs kanalı içinde basur memeleri oluşur. Basurlarından kurtulmak isteyen kişi, bu oluşumun kaynağını araştırmalı ve belki de kapı toplardamarında oluşan basıncın azaltılması yönünde adımlar atmalıdır.
Bu konuda tabii ki bir uzman doktorun görüşünün alınması gerekir. Uygulanacak olan tıbbi tedavi, basit bir yöntemle de desteklenebilir: Sabah ve akşam yemeklerinden önce 10–15 damla atkestanesi tentürü, biraz suya karıştırılarak alınır.
Kan birikimlerinin harekete geçirilmesi için, hindiba çayı günde 2-3 bardak içilebilir. Lokal tedavi olarak, meşe kabuğu veya ceviz yaprağı kaynama suyu ile uygulanan lavmanlar veya kompresler çok büyük rahatlıklar sağlayabilir, ama önce bağırsakların boşaltılması gerekir.
Başka bir tedavi biçiminde de uzun süre boyunca, gün aşırı değişimle, beyaz ballıbaba yaprağı, ahududu yaprağı veya böğürtlen yaprağı çayından günde 2 bardak içilir. Ayrıca, uzun süreli kullanımlarda civanperçemi çayı da kendisini kanıtlamıştır. Rahatsızlıklar sona erene kadar bu çay kürlerinin sürdürülmesi gerekir.
Tuzlu suyla hazırlanan mayıs papatyası buğu banyosunun üstünde 10-15 dakika kadar oturduktan sonra, kantaron yağı emdirilmiş bir pamuk, büzgen kasın sonuna kadar ulaşmak üzere, anüsten içeri sokulur. Böylece, dışkılamada rahatlık sağlanmış ve olası mukoza çatlakları önlenmiş olur.
Anüse sürülebilecek veya kompresler yapılabilecek bir merhemi herkes hazırlayabilir: 100g içyağında 20g kurutulmuş çobançantası kısaca kızartılır ve serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün yağ tekrar ısıtılır ve tülbentten geçirilerek süzülür. Buzdolabında saklanmalıdır.
Uzun süreli uygulamalar: Isırgan otu, ahududu veya böğürtlen yaprağı çayı, dönüşümlü olarak ve balla tatlandırılarak içilebilir. Bolca çiçek balı tüketimi yararlı olur. Veya hindiba, ısırgan otu, sinirli ot eşit karışımının çayı günde 3 bardak içilir ve aynı zamanda da atkuyruğu veya atkestanesi yaprağı oturma banyoları alınabilir.
Basur için genel cerrahi doktoruna gitmeniz gerekmektedir.
24 Mart 2009 Salı
Altını ıslatan çocuklar için bitkisel kür Ömer Coşkun
Herbalist Ömer Coşkun Petek Dinçöz'ün sunduğu Arım Balım Peteğim programında altını ıslatan çocuklar için bitkisel formül açıkladı.
• 1. öneri
1 bardak suya damlalıkla 5 damla ardıç yağı damlatarak çocuğunuza içirin
• 2. öneri
10 yaşından küçük çocuklar için 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı yakı otu koyduktan sonra 5 dakika demleyin. Günde 1 veya 2 kez içirin
Kırışıklıklar için buğday unu maskesi
Çok az süt
Yukarıdaki malzemeleri karıştırıp cildinize sürüp 20 dakika bekletin. Bu kürü haftada iki kere uygulayabilirsiniz.
Eklem Ağrıları için Bitkisel Yağlar
-Biberiye yağı
-Kekik yağı
-Zeytin yağı
Hazırlanışı:bütün yağlardan eşit miktarda bir kaba koyun ve ağrıyan yerinize akşam yatmadan önce masaj yaparak sürün üzerini strecfilmle sarıç yatın sabah kalktığınızda ağrılarınızdan kurtulacaksınız.
23 Mart 2009 Pazartesi
Dr.Ahmet Maranki Unutkanlık için doğal destek
*gün kurusu kayısı (gölgede kurutulmuş)
*1 avuç Kuru üzüm (çekirdekleri ile) yiyin
HERBALİST ÖMER COÇKUNDAN SAĞLIK İÇİN BİTKİSEL KÜRLER
UYKUSUZLUK İÇİN KEDİOTU : 1 tatlı kaşığı kediotu kökü, toz haline getirilir.1 su bardağı sıcak suda demleyin yatmadan önce için. Sabahhazırladığınız bitki çayını akşam yatmadan 30 dak önce için.
KINA KÜRÜ ; 1 Ltre suyun içine kınayı koyun. 20 dak kaynatın. Mantar olan bölgeye sürün ve sarıp, yatın.
FERİDUN KUNAKTAN ZAYIFLATAN ÖNERİ
GEREKLİ MALZEMELER ;
* 1 çorba kaşığı saf zeytinyağı,
* 10 küçük kök ıspanak
* Baharat (tuz-zerdeçal-zencefil(1 adet)-kırmızı pul biber-karabiber-)
ÖMER COŞKUNDAN BOY UZATMAK İÇİN BOYOTU KÜRÜ
GEREKLİ MALZEMELER :
Doktor Maranki den Karaciğer için Şifalı Bitkiler
Ahmet Maranki Karaciğer için Şifalı Bitkiler
* Enginar : Karaciğer temizleyen nadir bitkilerden bir tanesidir.
* Kereviz : Kerevizde tıpkı enginar gbi karaciğer ve kanı temzileyen bir sebze.
KARACİĞER İÇİN MAYDONOZ KÜRÜ : 1/2 Lt suyun içine 1 avuç maydonozu atıp 3 taşım kaynatın. İçine 1 adet limon ve bir tatlı kaşığı bal karıştırıp sabah akşam 1 er bardak için. Bu formül hem karaciğer temizler, hem böbrekleri temizler.
* Bu formülü içine bal ve limon koymadan uygularsanız Hepatit B ve Hepatit C hastalarına çok şifalıdır. 21 Günlük bir jkür halinde uygulayacağınız kür bitince 7 gün araverin yeniden kürü uygulayın.
Demleme siyah çay’ın faydaları:
22 Mart 2009 Pazar
BÖBREK TAŞLARI İÇİN MISIR PÜSKÜLÜ
Zeytinyağının Faydaları
• Zeytinyağı yorgun ayakları dinlendirir ve canlandırır. Zeytinyağının mükemmel yumuşatma ve nemlendirme kapasitesi vardır. Çatlak ve kuru ayakları tedavide birebirdir.
• Zeytinyağı traş edilecek bölgeyi yumuşatma ve rahatlatmada birebirdir.
• Kurumuş ve çatlamış dudak için merhem olarak kullanılabilir.
• Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engeller. Saçı parlatır.
• Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
• Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
• Emzirenler için en iyi göğüs ucu bakımı zeytinyağı ile yapılır.
Hardal Yağı - Bitkisel Yağlar
-göğsu yumuşatıcı,
-öksürük kesici olarak kullanılır.
-Haricen; hardal banyosu tahris edici olduğundan kanı cilde çekmek ve ağrı kesmek maksadıyla kullanılmaktadır.
KULLANILIŞI:
-1 damla Hardal Yağı; bir çay bardağı dinlendirilmiş su içine damlatılarak günde 2-3 kez kullanılır.
-Hardal banyosu:5 lt ılık su içine 7-10 damla hardal damlatılır ve bu su ile ayaklar banyo yapılır.Ayaklarda kızartı meydana gelince banyoya son verilir.
UYARILAR:Direk cilde uzun süre temas olursa deride yaralar meydana gelir.Doz ayarı ve süresi iyi ayarlanmalıdır.
Ceviz Yağı - Bitkisel Yağlar
Faydaları : Kanı temizlemede, kanamalarda, kılcal damarları sıklaştırarak kanamayı durdurma, basuru rahatlatmada, pekliğe, dizanteriye, fazla regl kanamalarına iyi gelir. Doğal nemlendiricidir. Kuru ciltleri besler ve yumuşatır. Saç bakımında kullanılır. Saçı besler. romatizmal ağrılara iyi gelir. Bronzlaşmak için kullanılır.
Kullanılışı : Haricen; yaralara, kesiklere, mikrobik durumlara, apselere, saç dökülmesine, sinir sistemi ve adale gevşemesine oldukça faydalıdır.
Uyarı : Şeker hastalarının dikkatli kullanması tavsiye edilir.
Dr. Maranki den Hemoroid için Zeytinyağı Mucizesi
Bu yiyeceklerle tok kalın!
Bir türlü doymak bilmiyorsanız masanızı donattığınız yiyeceklere bir göz atın... Belki de seçiminizi yanlış yapıyorsunuzdur. Çünkü bazı yiyecekler sizi kurt gibi acıktırırken bazıları uzun süre tok tutar. Peki hangi yiyecekler acıktırır hangileri iştah kapatır?...
Çavdar Ekmeği: Yapılan diyetlerin hepsinde kepek ekmeğinden bahsedilse de aslında çavdar ekmeğinin tok tutan etkisi yadsınamaz. Hatta beyaz buğday ekmeğine göre yüzde 50 oranında daha fazla doyma hissi verir.
Dil Peyniri: Gün içerisinde açlık hissettiğinizde atıştırabileceğiniz faydalı bir gıda olmasının yanında proteinli yapısından dolayı tok tutma özelliğine de sahiptir.
Böğürtlen: Kendinizi aç hissettiğinizde bir kase yoğurdun içine karıştıracağınız böğürtlen sizi bir süre tok tutar. Böğürtlen çok fazla antioksidan içerir bu nedenle de yararlıdırlar.
Sardalya: Protein deposudur. Kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bu sayede tokluk hissi verir. Ayrıca metabolizmanın harekete geçmesini sağlar.
Elma: Yapılan diyetlerde ara öğün olarak elma tavsiye edilir bunun nedeni ise tok tutucu özelliğinin olmasıdır. Kalorisi az olan elmayı acıktığınızda yerseniz bir süre daha tok hissedersiniz.
Kepekli Makarna: Günlük gıda tüketiminde önemli bir yere sahip olan lifli besinlerdendir. Bu besinler yendikten sonra hacimlerinin yüzde 20’si kadar genişleme özelliğine sahip oldukları için tokluk hissi verirler.
Esmer Pirinç: Kan şekerini dengede tutarak açlık hissinin önüne geçen karbonhidratların başında gelen esmer pirinç uzun süre acıkmamanızı sağlar. Bu nedenle yemeklerinizde esmer pirince yer verin.
Yulaf Ezmesi: Tokluk ve şişkinlik hissi veren besinlerin başında gelir. Fakat yulaf ezmesini süt ile değil su ile yapmakta fayda vardır. Sütle yapıldığında ise sütü tercih edin.
Badem: Günde iki avuç düzenli olarak yenecek bademin tokluk hissi vererek obeziteye karşı müzadelede yararlı olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmış bir gerçek.
Brokoli: Brokolide vücuttaki insulin dengesini koruyan krom bulunur. Kan şekerinin düşmesini engelleyen krom sayesinde açlık hissetmezsiniz.
Yumurta: Çok pişmiş yumurta da tok tutan yiyecekler arasındadır. Hazırlanması kolay olan yumurta protein açısından da zengindir. Protein sizi tok tuttuğu için kolay kolay acıkmazsınız.
Balık: Balıkta bulunan iyot tiroit hormonlarının yapımı için gereklidir ve açlık duygusunun gelişmesini engeller.
Ihlamur: Yemek saatine yakın içilen ıhlamurun hastalıklara faydasının yanı sıra iştahı kapatan etkisi de var.
Karbonhidratlar: Karbonhidratlar kepek buğday gibi tahıl ürünlerinde sebze ve meyvelerde bulunur. İçeriğindeki lifler sindirim sistemini harekete geçirir. Ayrıca bu besinler insanı tok tutarak açlık hissini engeller.
Triptofan: Proteinlerin büyük bir bölümünde bulunan bir çeşit aminoasittir. Triptofan vücutta serotoninin oluşmasında ve hücrelere taşınmasında önemli bir görev alır. Serotonin ise iştah etkisini azaltır. Özellikle muz avokado yulaf ve peynirde bulunur.
Krom: Krom vücuda insülin dengesini korur. Bu denge kan şekerinin düşmemesini veya azalmaması açısından çok önemlidir. Kan şekerinin düşmesi açlığa yol açar. Krom ihtiyacınızı karşılamak için fındık ceviz gibi kabuklu yemişler ve tahıl ürünleri yemek gerekir.
Albümin: Bir tür taşıyıcı proteindir. Can sıkıntısını giderir ve iştahı kapar. Bu protein triptofanı oluşturarak beyine taşır ve serotonin üretimini arttırır. Bezelye fıstık ve fasulyede bulunur.
Fruktoz: Meyvelerden elde edilen doğal şekerdir. Fruktoz kan şekeri dengesini kesinlikle etkilemez. Ayrıca yemek sonrası tatlı ihtiyacı duymanızı engeller. Çilek ve bal früktozun kaynağıdır.
İyot: Tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir. Açlık duygusunu engeller. Balık iyotlu tuz ve soğanda bulunur.
Karalahana: Karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi gelen kara lahana ayrıca iyi bir iştah açıcıdır.
Patates: Patatesin yapısında bulunan bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir; bu endenle glisemik endeksi yüksek olan yiyecekler arasında bulunan patates özellikle kızartma şeklinde pişirilirse çok çabuk acıkmanıza neden olur.
Kırmızı Biber: Kolesterolü önleyici özelliği bulunan kırmızı biber iştah açar. Bu nedenle acı bir yemek yediğinizde doyduğunuzu çok kolay anlayamazsınız.
Nohut: Mideyi temizleyerek iştah açan nohut sağlık açısından yararlı olsa da kilo verirken çok fazla tüketilmemesi gereken bir kurubaklagildir.
İncir: Kilo aldırıcı özelliği bulunan incir iştah açar bu nedenle diyet döneminde yemeniz tavsiye edilmez.
Havuç: Havucun kalorisi ve glisemik endeksi diğer sebzelere göre daha yüksektir. Bu nedenle acıktırıcı özelliği olan havucun diyetlerde bulunmaması gerekir.
Alkol: Alkollü içeceklerden uzak durmaya çalışın. Alkollü içkiler size kalori kazandırırken iştahınızın açılmasına neden olur.
Tuz: Tuz iştah açıcı özelliğe sahiptir. Çok tuzlu bir besinin ardından tatlı yeme isteğinin doğması kan şekerinizdeki dalgalanmalar yüzündendir. Özellikle diyette tüketimden kaçınılmalıdır.
Tarçın: Kokusuyla özellikle tatlıların vazgeçilmezi olan tarçın da çok çabuk acıktıran baharatlardandır.
Mısır: Glisemik endeks değerinin yüksek olması nedeniyle kan şekeri seviyesini yükselten mısır yendikten sonra açlı8k hissi uyandırır. Bu nedenle diyet yapanların uzak durması gereken bir besindir
• Yemeklerin tadı kokusu veya görüntüsü de açlık duygusuna neden olabiliyor.
• Yapılan araştırmalara göre tat alma duyusunu değişik tatlarla tatmin etmek daha az miktarla yetinmeyi sağlıyor.
• Su içmek kendinizi tok hissetmeniz açısından önemli. Ayrıca vücudunuz susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzer sinyaller gönderiyor. Bol su içmek bedeninizin su istediği zamanlarda yemeğe yönelmenizi engelleyecektir.
• Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak beynin vücuda giren besinleri kaydetmesine izin vermek anlamına giriyor. Bu sayede tat alma duygusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlamanızla yemeye son vermeniz arasındaki zaman kısalıyor.
• Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısınız artar ve daha fazla kalori yakmaya başlarsınız. Böylece egzersizi takip eden birkaç saat boyunca iştahınız bastırılmış olur. • Öğün aralarında dayanılmaz atıştırma duygusunu dişlerinizi fırçalayarak erteleyebilirsiniz.
KISA KISA-1
ŞİFALI BİTKİLER-KISA KISA
Boy uzaması için: Palamut-Kefal-Torik-Uskumru
Mantar için: Turuncu civan perçemi ve Safa bitkisi(Portakal Nergizi)
Romatizma: Dişi ısırgan otu-Kiraz sapı.
İyi huylu prostat için: Brokoli.
Tiroid için: Dereotu en az 4-5 ay kullanılır.
Zayıflamak için: Öğünlerden önce 1 tutam dereotu yoğurtla
yenilirse iştah kesiliyor.
Diş eti iltihabı için: 3 tane nar, sıkılırak suyu içiliyor.
Yüksek tansiyon: Nar suyu günde 3 defa içilirse tansiyon düşüyor.
Böbrek taşı için: Soğan,sarımsak ve pırasa(zeytinyağlı,pirinç
katılmıyacak)
Ağızlardaki aft(ağız yaraları) için: At kuyruğu (Kırk kilit bitkisi)
Biberiye benzer. 5 dakika kaynatılıyor. 1 ay içiliyor.
Kalp çarpıntısı için: At kuyruğu (Kırk kilit bitkisi) 3 dakika kaynatılıp içiliyor.
Bağırsak ve karaciğer kanseri için: Sarı kantaron bitkisi,
Radyoterapiden 2 ay sonra kullanılacak.
Altını ıslatan çocuklar için: Kurutulmuş kiraz saplarını(25-30 tane) 5 dakika kaynatılıyor.Üzerine 3 damla limon suyu damlatılıyor.1 bardak içiliyor.
İshale karşı: 8-9 adet karanfil kırılıyor ve çiğnemeden suyla
günde 1 defa yutuluyor. Kantaron bitkiside iyi gelir.
Mide bulantısı için: 1 tatlı kaşığı kekik(Kekiği açıkta dışarıda bırakmayın)
Bağırsaklar için: Tok karına, adaçayı,nane,çörtük ve kantaron.
Saç kıran sivilceler ve yarıklar için: Sarımsak yağı kullanılıyor.Daha sonra adaçayı spreyi sıkılıyor.
3 saat içinde sivilceleri ve yara izlerini yok ediyor.
Yüz lekeleri ve sivilceler: Aslan pençesi,lavantayı kaynatıp
1,5 yemek kaşığı kullanınız.
Ayrıca maydonoz,limon kürü çok iyi geliyor.
Saç dökülmemesi için: Sarımsak yağı(Kastamonu-Taşköprü sarımsağı uygun)Kesinlikle koku yapmaz.Ayrıca çam yağı.
Unutkanlık için: Her akşam bir diş sarımsak yutun.
Egzama için: Badem yağı, vazelin,ada çayı.
Domates, egzaması olanlar için iyi değil.
Cinsel isteği(Afrodizyak)artırmak için: Çakşır otu.
Kulak ağrısı için: Çiğ soğan suyu 1 veya 2 damla damlatılıyor.
Balgam sökücü: Akşam yatmadan önce 1 tatlı kaşığı bal ve tereyağ karışımını yutuluyor.
Ülser,reflü ve mide yanmaları: Her sabah, çiğ beyaz lahananın ve patatesin suyunu sıkarak 1-1,5 bardak 20 gün içilecek.
Hepatit-B ve C: Acı ot(inola)90 çeşidi var. Günde 1 tane sallama çay gibi,1,5 gr sıcak suya konuluyor.3dk. bekletip üzerine şeker veya bal konuluyor.
Vücudun içinin temizlenmesi için: Havuç,ıspanak,maydonoz,kırmızı pancar,elma 7 gün kaynatıp içiyorsunuz. 7.gün 1 bardak limon,1 bardak zeytin yağını haşlayıp suyu içiliyor.
Kireçlenme,siyatik, bel ve boyun fıtığı: Susam yağı,avakado yağı,kantaron yağı,çörek otu ve biberiye yağı.Birer şişe kapakları ile dökülüp sürülüyor.Streç üzerine bezle sarılıyor.Streç terlemeyi sağlıyor.15 gün kullanılıyor.
Kireçlenme fazla ise Alabalık yağıda eklenir.Alabalık çok ağır kokar ve çok etkilidir.Fazla kullanılırsa kemikleri bile eritir.
KAYNAK: Prof.Dr.İbrahim Adnan Saraçoğlu ve Ahmet Maranki'nin TV konuşmaları.
CİNSEL İSTEKSİZLİĞE KARŞI ŞİFALI BİTKİLER
CİNSEL İSTEKSİZLİĞE KARŞI ŞİFALI BİTKİLER
* Tarçın: Hormonları çalıştırır ve cinsel gücü artırır. Bir bardak suya bir kahve kaşığı atılıp çay gibi içilebilir. Sütlü tatlıların üstünde kullanmayabilirsiniz.
* Ay çekirdeği: Cinsel arzuyu artırıyor ama sivilce ve kilolarda da artışa neden oluyor. Birinden birini seçeceksiniz!
* Yulaf ezmesi: Özellikle kadınlarda cinsel isteksizliği giderir. Hormonları düzenler ve vücut direncini artırır. Her sabah sütlü yulaf ezmesinin içine isterseniz ceviz, fındık, antepfıstığı koyabilirsiniz. Bu kuvvetli öğünle gününüzü daha kolay geçirebilirsiniz.
* Üzerlik tohumu: C insel gücü artırır, hamileliği kolaylaştırır. Ezilmiş tohum günde 1-2 gr. bala karıştırılarak yenir veya doğrudan suyla içilebilir.
* Kırmızı ve yeşil acı biber, karabiber: Hep tatlılar bu etkiyi yapacak değil ya, inanamayacaksınız ama acı da cinsel isteği kamçılar...
* Sarmısak: Tüm hormonları çalıştırır. Çiğ olarak yenmesi tavsiye edilir.
* Roka: Yeşil sebzeler içinde bu anlamda en değerlisi rokadır. Yalnız balık yanında değil, salatalarda da kullanmalısınız.
* Zencefil: Tüm vücudu uyarır, bedenen ve ruhen güç kazandırır. Kurabiye ve tatlılarda da kullanılabilir.
* Kekik ve nane: Özellikle kadınlarda bütün kadınlık hormonlarının düzenli çalışmasını sağlar ve vücudu güçlendirir.
* Hardal, kimyon, kişniş: Bütün hormonları çalıştırır ve sinirleri de kuvvetlendirir.
* Vanilya: Hem bedeni, hem de sinirleri güçlendirir, cinsel gücü artırır. Tatlı ve keklerde bol bol kullanılabilir.
* Isırgan tohumu: İşte ufak bir mucize. Bir kilo bal ile 100 gr. ısırgan tohumunu karıştırın ve her gün bir kaşık yiyin. Bomba gibi hissedeceksiniz.
* Arı sütü, bal ve polen karışımı: Bu karışım hem hücrelerinizi yeniler, hem de yaşınız ilerlese de cinsel gücünüzü yerinde tutar.
* Kereviz: Karaciğeri ve kanı temizleyen çok etkili bir bitki.
NOT-1: Kereviz tansiyonu yükseltir.
NOT-2: Bitkileri cam kavanozda kapalı olarak karanlık yerlerde
saklayın.
Keçiboynuzunun mucizevi etkisi
21 Mart 2009 Cumartesi
ses kısılması için doğal çözüm önerisi
Yazın tüketilmeye başlanan soğuk içecekler ses kısıklığına neden olmakta. Öncelikle yapılması gereken tabii ki sorunun kaynağını belirlemek için bir KBB Uzmanına muayene olmak.
;
Dr. Ender Saraç’tan ses kısıklığı için doğal çözüm önerisiNöbet şekeri: Diğer bilinen ismiyle kaya şekeri ses açmak için çok ideal doğal bir madde.
faydaları: Sesi kuvvetlendirir. Ses kısıklığına iyi gelir. özellikle yazın emilerek tüketilmesiyle vücuttaki harareti alır. Ses açıcı özelliği vardır.
Çekirdek kakule ve faydaları: Ağız ve gırtlak hijyeni sağlar. Ses açıcı özelliği vardır. Doğal bir zihin uyarıcıdır. Sinüziti olanlara faydalıdır. Sinüsleri açar
20 Mart 2009 Cuma
IŞIL IŞIL BİR CİLT İÇİN FESLEĞEN
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 su bardağı kaynamış su
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Kaynamış suyun içine, fesleğeni atın. Soğuyana kadar bekletip, süzmeden, yapraklarıyla birlikte elde ettiğiniz karışımı sprey şişesine boşaltın. Cildinize,püskürterek sürün. Hafifçe tüm yüzünüze spreyi sıkın ve kendi kendine kurumaya bırakın.
CALNADIRICI YULAF MASKESİ
GEREKLİ MALZEMELER :
* 1 paket hazır yulaf ezmesi
* Su
HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Yulaf ezmesini, su ile karıştırarak, macun haline getirin. Göz çevresi ve dudak çevresi hariç, tüm yüzünüze maskeyi uygulayın ve masaj yaparak ovalayın. Ilık su ile cildinizi yıkayıp, maskeyi temizleyin. Haftada 1 defa kullanın.
19 Mart 2009 Perşembe
Marul sinirleri gevşetiyor
C vitamini deposu olan bağırsakları çalıştıran marulun sinirleri gevşettiği saptandı. Özellikle akşam yemeklerinde salata olarak tüketilmesi tavsiye edilen marulun gün içinde yaşanan stresi önlemede etkili olduğu da belirtildi. Uykusuzluğu gideren marul sinirlere iyi geldiği için çarpıntıyı da gideriyor bu anlamda kalp hastaları için de tavsiye ediliyor. Marulun daha önce belirlenen faydaları arasında ise şunlar yer alıyor: kabızlığı önlüyor hazmı kolaylaştırıyor kandaki şeker miktarını düşürüp kanı temizliyor. Nekahat devresinin kolay atlatılmasına yardımcı oluyor.
Kişniş Etkileri ve Kullanımı
Latince ismi : Coriandrum sativum
Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası olup günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir. 60 cm'ye kadar boylanabilen biryıllık otsu bitkidir. Gövdesi yuvarlak kesitli boylamasına oluklar halinde çizgili soluk yeşil renkli ve dallara ayrılan yapıdadır.
Bitkinin alt ve üst bölümündeki yaprakları farklı görünüşte olur. Alt yaprakları
maydanoz bitkisininkilere benzer.
Hafif tüylü tuhaf ve pek de hoş olmayan koku taşırlar. Bitkinin üst kesimindeki yaprakları
ip gibi ince ama düzgün kesimli ve gene hoş olmayan keskin ve tuhaf kokulu olurlar. Yaz başı ile ortası arasında gevşek şemsiyeler oluşturarak açan beyaz ya da pembemsi açık mor renkli küçük çiçekleri olgunlaşınca 2-7 mm. çapında yuvarlak açık kahverengi tohum kılıfını taşıyan kokulu kuru meyvelere dönüşür.
Bol güneşli yerleri bitek ve hafif topraklan seven kişniş bitkisi tohumları sonbaharda ekilerek çoğaltılır. Ancak çapraz döllenmeyle bitkinin yozlaşması meydana geleceğinden rezeneden uzak yerlere ekilmesine dikkat edilmelidir.
Kişnişin tohumunu taşıyan meyvesinde nişasta tanen şekerler sabit ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağında yüksek oranda coriandrol ile düşük oranda geraniol borneol pinen phelladron ve asetik asit vardır.
Kişniş tohumlan pastacılıkta baharat olarak bazı çorba ile yemeklerin hazırlanmasında içki endüstrisinde ve kişniş şekerinin yapımında kullanılır. Bazı yerlerde bitkinin körpe yaprakları salata ve güveçte pişen yemeklere katılır. Gövde ve kökü de sebze gibi pişirilip yenir.
Eski Mısır papirüsleri Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz edilen kişnişin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
• Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştahı açar sindirimi
kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
• Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
• Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.
• Özellikle çocuklarda diyareyi kesici etkiler yapar.
• Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
Kişnişin bu etkilerinden yararlanmak üzere bitkinin çiçek şemsiyeleri yaz sonunda alınır ve tohumlarının olgunlaşması için gölgeli ve havadar yerde bir süre itekletilir. Sonra şemsiyeler başasağı edilerek bir kağıdın üzerine sallanır ve dökülen tohumlan toplanır. Bunlardan ya da piyasadan alınan kişniş tohumlarından 1 tatlı
kaşığı kadarı biraz ezilerek 1 bardak kaynar suya dökülür. Kabın üzeri sıkıca kapatılarak 5 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen infüzyon yemeklerden önce birer bardak olarak içilir. Aynı etkilerinden yararlanmak için tohumları yemeklerden önce ağızda çiğnenebilir.
• Kişniş antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır. Bu etkisinden yararlanmak için
yukarıda tarifi verilen infüzyon akne ya da yaraların üzerine uygulanır
Kişniş Koriander Coriandrum sativum
Familyası: Maydanozgillerden Doldengeweaechse Apiaceae
Drugları: Kişniş tohumu (meyvesi): coriandri fructus
Kişniş yağı (eteryağı): coriandri aetheroleum
Kişniş tohumu çay baharat ve natürel ilaç yapımında ve kişniş tohumundan elde edilen eter yağı aroma tedavisinde ve de baharat olarak kullanılır.
Kişniş maydanozgillerin bir alt grubu olan coriandrealardan olup bu gruptasadece iki tür mevcuttur. Bunlar yabani ve kültür kişnişi diye ikiye ayrılır.Kültür kişnişide Türk ve Rus kişnişi olarak ikiye ayrılır ve her ikisi de
coriandrum sativum’un alt türüdür.
Bu türden Rus kişnişi küçük tohumlu: coriandrum sativum var.
microcarpum ve Türk kişnişi: coriandrum sativum var. macrocarpum (var. vulgare) diye anılır. Kişnişin MÖ: 1500 yüzyılında Mısırlılar tarafından kullanıldığı ve yine 2. yüzyılda Çinliler tarafından kullanıldığı belgelenmektedir.
Vatanının doğu Akdeniz ülkeleri: Mısır Suriye Flistin ve Türkiye olduğu ve buradan Avrupa’nın batısından Çinin doğusuna kadar yayılmıştır. Günümüzde başta Türkiye Fas Japonya ADB Hindistan Çin Arjantin Macaristan ve Balkan ülkelerinde yetiştirilir.
Botanik: Kişniş 30-80 cm boyunda genellikle bir yıllık bir bitkidir fakat iki yıllık olan alt türleri de mevcuttur. Kökleri iğ şeklinde bitkinin tamamı kendine has bir kokuya sahiptir ve bu kokuda tahtakurusunun pis kokusuna benzer.
Alt yaprakları uzun saplı üç parça kenarları kertikli ve parçalar kalp şeklindedir. Orta ve üstteki yapraklar gövdeye oturmuştur ve ortadaki yapraklar önce üç sonra tekrar üçe ayrılırken en üsteki yapraklar iplik gibi incedir.
Çiçeklerinden 10-20 tanesi topluca bir arada şemsiyecik oluşturur ve kenardaki çiçeklerin ters yumurta şeklinde beyaz veya pembe renkte her bir çiçek 3-5 taç yaprağa sahiptir ve ortada taç yaprağı olmayan çiçekler pemepe renklidir. Şiemisyecikleruzun bir sapla kendisi gibi 3-5 adet şemsiyeceğin bir araya gelmesi ile geriden şemsiye şeklinde çiçek demetleri oluşturur.
Meyveleri sarımsı küre şeklinde üzerinde 8-10 adet yay şeklinde çıkıntılar vardır ve yayalar boydan boya uzanır. Dış kabuğun içinde iki ayrı parça karşılıklı bulunur ve Rus kişnişi 15-3 mm ve Türk kişnişi 3-5 mm çapındadır.
Türkiye’nin Konya Burdur Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.
Hasat zamanı:
Meyveleri farklı zamanlarda yani Ağustostan Eylüle kadar olgunlaştığından önce olgunlaşanlar toplanır sonra beli bir süre sonra tekrar olgunlaşan meyveleri toplanır ve hasat böyle devam eder. Şayet olgunlaşan meyvelerin yanında olgunlaşmamış meyvelerde toplanırsa bu sonradan iyice kurutulsa da kötü bir koku
yayar.
Araştırmalar:
ABD’nin New York şehrinde iki ilim adamı Prof. Dr. Med. Omura ve Dr. Klinghardt taze kişnişin salata şeklinde yenmesi halinde dişlerdeki zehirli dolgu maddesi civanın sebep olduğu hücre zehirlenmesini önlediği tespit edilmiştir.
(Nhk.01.00.44)
Kullanılması:
a-) Üniversite
kliniklerinde insanlar üzerinde tedavi denemekleri ve araştırmalar yapılmıştır ve buna göre taze kişniş dişlerdeki amalgamın içerdiği cıva zehirlenmesine karşı etkilidir. Fakat bu araştırma yeterlimidir?
b-) Komisyon E’nin 18.09.1986 tarihli ve 173 nolu monografi bildirisine göre kişniş tohumunun sindirim zafiyeti ve iştahsızlığa karşı kullanılabileceği beyan edilmiştir.
c-) Aroma tedavisinde kişniş yağı başta şişkinlik hazımsızlık kramplar ve iştahsızlığa karşı kullanılır.
d-) Halk arasında kişniş şişkinlik (gaz) hazımsızlık ve kramp başta olmak üzere mide-bağırsak rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Bu rahatsızlıklara karşı kişniş kimyon anason rezene ve kakule gibi bitki tohumları ile birlikte
kullanılır ise daha etkili olur.
Çay Olarak Kullanımı:
İki tatlı kaşığı kişniş (kişniş tohumu sade kişniş diye anılır) hafif ezilerek demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir.
Yan tesiri etkileri:
Bilinen bir yan tesiri yoktur fakat eter yağının çok sert olması nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır.
Cinsel gücünüzü arttırır
kadınların cinsel istek ve heyecanlarını arttıran kişniş erkeklere de olumlu etki eder ancak erkeklerin fazla kullanımında ters tepkiye yol açar.
Kişnişin sofralarda çok çeşitli kullanım biçimleri vardır. Kişnişin yararları 3000 yıldır bilinir. Öyle ki eski Sanskrit tabletleri Mısır papirüsleri Bin Bir Gece Masalları ve İncil’de de adı geçer.Kişnişi Kuzey Avrupa’ya getiren Romalılar bu bitkiyi eti muhafaza etmek için kullanırlardı.Çinliler ise eski zamanlarda kişnişin insana ölümsüzlük verdiğine inanırlardı.Ortaçağ’da afrodizyak özelliğiyle ön plana çıkan kişniş aşk iksirlerine katılırdı. Kişnişin her yerinde keskin bir koku vardır bir Peru kabilesi bu kokuyu o kadar çok sever ki yapraklarından parfüm yapar.Kişnişin günümüzde Orta Avrupa Hollanda Romanya Rusya Hindistan Doğu Asya Japonya Kuzey ve Güney Amerika Mısır ve özellikle Marokka'da tarımı yapılmaktadır.
Nelere faydası vardır?
- Cinsel gücüarttırır ve cinsel arzuyu kamçılar
- Sinirleri yatıştırır
- İştah açıcı etkisi vardır
- Gaz söktürücüdür
- Tansiyonu düşürür
- Baş dönmesini giderir
Nasıl kullanılır?
Tohumu:
Domates turşusu sosis köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır. Ezilmemiş tohumu çorba ve sebze yemeklerine katılır. Suda kaynatılarak çayı yapılır.Tohumu ayrıca güzel kokusu sayesinde potbori tabaklarında kullanılabilir.
Yaprağı:
Körpe alt yaprakları güveç salata ve soslara eklenir.
Gövdesi:
Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilir
Kökü:
Taze kökü sebze gibi pişirilip yenilir
Tozu:
Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır.
17 Mart 2009 Salı
DR SEVİL ÖZKANDAN KISA KISA....
Dr Sevil Özkanın, sağlık ve güzellik için faydalı bitkisel önerileri;
ZİNDELİK İÇİN : Melisa yağı, günde 3 defa 1 er damla içilir.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN : 1 bardak suyun içine, 2 çay kaşığı biberiye koyulup 5 dak demlendirilir içilir.
SES KISIKLIĞI İÇİN : 1 bardak suya 4 damla okaliptüs yağı damlatılıp gargara yapılır.
UYKUSUZLUK İÇİN : Yetişşkinlerde, 2 yemek kaşığı suyun içine, 1 damla jojoba yağı katılıp, yatmadan önce bileklere sürülür. Çocuklarda ise, 4 yemek kaşığı suya 1 damla katılıp, topuklarına sürülür.
BAŞ AĞRILARI VE MİGREN İÇİN : Çörekotu yağı, her iki şakağa, iki kaşın ortasına ve ensenin arka kısmına sürülür.
GÖZLATI MORLUKLARINA : Çörekotu yağı, gözaltlarına sürülür ve 7 dak beklenir. Yıkanı.
* Kuşburnu, lapa haline getirilip, gözaltlarına koyulur ve 10 dak beklenir.
BEL FITIĞI : Melisa yağı ve çörekotu yağı karıştırılıp, bel fıtığı olan bölgeye sürülür.