12 Mart 2009 Perşembe

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME NASIL OLMALI ?

Sağlıklı beslenmek deyice, yetiri miktarda ve dengeli yemek yeme anlaşılmalı. Çünkü, tek tip beslenme, sağlıksız bir beden meydana getirir. Oysa ki, vücudumuzun her besinden belirli miktarlada tüketmeye ihtiyacı vardır. Peki sağlıklı ve dengeli beslenmek nasıl olur ?
* Vücudumuzun dengede kalabilmesi için, 5 ana besin grubuna ihtiyacı vardır. Bu ana grupları birlikte görelim.
1- KARBONHİDRATLAR : Pramidin en alt gurubunda yer alan karbonhidratlar, sıklıkla tüketilmesi gereken gıdalardır. Pirinç, bulgur, makarna, tahıllar gibi besinler, bu grupta yer alır. Karbonhidratlar pirinç, bulgur, makarna gibi tahıllardır.
2- MİNERALLER : Mineraller sağlıklı yaşamanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Besin pramidinde 2. önemli yere sahiptir. Sebze ve meyvelerden rahatlıkla alabileceğiniz mineraller, kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko vb.adlarla anılır. Hücre korunması ve sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. Mineraller ayrıca kalp ritmi, kan basıncı, vücuttaki sıvı dengesi gibi daha birçok düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar.
3- PROTEİNLER : Protein, vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan, kas dokusunu güçlendirmek açısından çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadır. Çocukların büyüme çağında da son derece önemli bir yere sahiptir.
4/5-YAĞ-ŞEKER : Yağ ve şeker, çok az tüketilmesi gereken gıdalardır fakat, A, D, E ve K vitaminleri gibi, vücudumuz için önemli vitaminleri taşıma görevi yaptıklarından dolayı, sağlığımız için tüketilmesi gereken besin gruplarıdır. Sıvı ve katı yağlar, şeker ve tatlılar bu grupta yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder