4 Mart 2009 Çarşamba

GRİP VE NEZLEDEN KORUNMANIN ALTIN KURALLARI

Kesin bir tedavisi veya çözümü olmayan, nezle grip gibi hastalıklar için, bazı önlemler alarak korunma sağlamak mümkün. Dikkat edilecek kurallar aslında çok basit.
1- ELLERİNİZİ YIKAYIN : Grip ve nezle virüsü dokunma ile geçer. Hatta bazı virüs türleri, çok uzun süre. telefon, bilgisayar klevyesi gibi yerlerde kalabilir. ellerinizi sıklıkla yıkamanız iyi bir adım olacaktır.
2- HAPŞURURKEN AĞZINIZI KAPATMAYIN : Öksüme ve hapşırma sırasında, ağzınızı elinizle kapatmayın. ele bulaşan virisün temizlenmesi zordur. Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın.
3- YÜZÜNÜZE DOKUNMAYIN : Üşütme ve grip virüsleri vücudunuza burun, göz ve ağzınızdan girebilir. Gripseniz ya da grip olan birileriyle görüşüyorsanız yüze dokunmayın.
4- BOL SIVI İÇİN : Bol sıvı almak virüslerin vücuttan uzaklatırılması için iyi bir yoldur. Günde 87 bardak su içmek sizleri sağlıklı kılar.
5- SAUNAYI KULLANIN : Haftada 2 kez saunaya girmek virüsleri büyük bir ölçüde vücuttan uzaklaştırır.
6- TEMİZ HAVA ALIN : Temiz hava almak, çok faydalıdır. Çünkü, Soğuk havada içerde kalan insanlar, kuru ve aynı havayı sürekli soludukları için virüslere maruz kalırlar.
7- DÜZENLİ EGZERSİZ ÖNEMLİDİR : Egzersiz kalbin kan pompalama hızını artırır. Hızlı nefes almak akciğerlere oksijenin hızlı transfer edilmesini ve vücut ısısını artırarak terlemeyi sağlar. Bu egzersizler hücrelerde bulunan virüslerin doğal olarak ölmesini sağlar.
8- BOL BOL MEYVE VE SEBZE YİYİN : Sebze ve meyveler metabolizmayı güçlendirir. Vitamin ilaçları yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı sebze ve meyveler tüketin.
9- YOĞURTDU İHMAL ETMEYİN : Bazı araştırmalara göre günde 1 kase az yağlı yoğurt yemek gribi ya da üşütmeyi yüzde 25 azaltıyor. Araştırmacılar yoğurtta bulunan bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklardan koruduğunu belirtiyor.
10- SİGARA İÇMEYİN : Aşırı sigara içenlerin üşütme ve grip virüsüne daha kolay yakalandıkları biliniyor. Sigara bağışıklık sistenini zayıflatıyor ve hastalanmayı kolaylaştırıyor.
11- ALKOLÜ BIRAKIN YA DA EN AZ SEVİYEYE İNDİRİN : Aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini baskılar ve kişiyi hastalıklara hazır hale getirir. Alkol ayrıca vücudu susuz bırakır. Bu nedenle alkol kullananların sıvı tüketime dikkat etmeleri gerekiyor.
12- RELAKS OLUN RAHATLAYIN : Rahat ve stresten uzak olmak bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en iyi ilaçtır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder