22 Şubat 2009 Pazar

Aşırı kanamalı veya uzun süreli adet görme neden olur

Sık görülen adet düzensizliklerinden biri de adet döneminde görülen kanama miktarının veya gününün artması olup hipermenore,menoraji olarak tanımlanır.Normal bir adet siklusunda kanama 2-6 gün sürer ve 20-60 ml kan kaybedilir.

Kanama miktarını ayarlayan en önemli unsurlardan biri rahim kaslarının kasılma etkinliğidir.Ayrıca adet siklusunun ortasında gerçekleşen yumurtlamayla üretilen progesteron hormonunun uygun seviyelerde kalması da kanamanın belli seviyede kalmasını sağlamaktadır. Bu mekanizmalardan birinde oluşan bozulma kanamanın normalden fazla olmasına ve uzun sürmesine neden olur.
Rahim kaslarının anormal kalınlaşmasıyla meydana gelen miyomların varlığında veya rahim duvarında kalınlaşma oluştuğunda kasların kasılma fonksiyonu olumsuz etkilendiği için sıklıkla kanama süresi uzar ve miktarda artar.

Üreme çağındaki cinsel aktif kadınlarda adette gecikmenin ardından başlayan yoğun kanamada planlanmayan bir gebeliğin düşükle sonlanıyor olması olasılığı da akla gelmelidir.Bu durumda yapılan transvajinal ultrasonografide rahim içi tabakasında düzensizlik ve kalınlık tespit edilir.Gerekirse kanda gebelik hormonu tayini yapılarak tanı konulur.

Rahim iç tabakasında meydana gelen enfeksiyonlar (endometrit) kanamaların uzun sürmesine ve normalden fazla kan kaybedilmesine neden olabilmektedir.Bu nedenle hastanın iltihap açısından gerekirse kanama ardından yeniden kontrol edilmesi çok önemlidir.

Ülkemizde sıklıkla kullanılan bir doğum kontrol yöntemi olan spiral (rahim içi araç) kullanımı rahim içinde yarattığı yabancı cisim etkisiyle rahmin kasılma fonksiyonunu bozarak adet kanaması miktarının artmasına neden olabilir.Aylık korunma iğneleri ve implanon da kanama miktarını artırabilen diğer nedenler arasında sayılabilir.

Hormon bozukluğu belirtileri sıklıkla polikistik overde gözlenir. Polikistik over sendromu da yumurtlama fonksiyonu bozulmaktadır. Şişmanlık,tüylenme artışı ile görülen bu hastalıkta sıklıkla adet gecikmeleri sonrasında aşırı kanama görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder