16 Şubat 2009 Pazartesi

DR FERİDUN KUNAKTAN .ÇOCUKLAR VE BÜYÜKLER İÇİN ÖNERİLER

Dr Feridun Kunaktan, yabancı cisim yutan çocuklar için öneriler ;
* Çocuklar, para, boncuk vb. yabancı cisim yutmayı severler. Çocuk eğer, demir para,misket,leblebi yada bunlara benzer bir şey yuttuysa,öncelikle boğzanın tıkanıp tıkanmadığına bakın. Eğer yabancı cisimi yutuşsa endişelenmeyin. Bir hekim tarafından takip edilmesi uygun olacaktır.
* Eğer, boğaz tıkandı ise, o zaman elinizin işaret parmağını çocuğun boğazına sokup, maddeyi çekmeye çalışın.Bu şekilde de olmadıysa ,çocuğu hemen sıt üstü çevirin,bir elinizle göğsüne bastırın,diğer elinizle sırtına vurarak maddeyi çıkartın.
Dr Feridun Kunaktan Hıçkırığı kesen öneriler ;
*Hıçkırık tutan kişi, küçkü çocuk ise, 1–2 damla limon suyu veriniz.
*Kişi büyük ise, yudum yudum su içmek ya da,nefesi tutmak işe yarayacaktır.
*Diğer bir yöntem ise, Bir poşet veya kesekağıdının ağzı büzün ve ağzınıza tutarak, nefes alıp verin. Bu işlemi bir kaç defa tekrarlayın.
Dr Feridun Kunaktan Katılan Çocuklar için öneriler ;
* Çocuk katılıp kaldığında, genellikle, baygınlık durumuda beraberinde görülür. Eğer, cocuk bayılmışsa ve ağzı açık durumdaysa, ağzına kuvvetllice üfleyin.
* Yukarıdaki yöntem işe yaramaz ise, cocuğ düz olarak yatın ve ayaklarını yukarı kaldırın. bu işlem beyine oksijen gitmesini sağlayacaktır.
* Bayılan kişi daha büyük veya yetişkin ise,kişini başını yana çevirin ki kusma gibi bir durum olur ise, nefes borusuna kaçmasın.
* Burun ve üst dudak arasındaki boşluğa, elinizle sıkıca bastırn. Bu işlem de, kişinin kendisine gelmesini sağlayabilir.
Dr Feridun Kunak'ın çocukların ayak sağlığı için önerileri ;
* Çocuklara alınan ayakkabıların iç ve dış yüzeyi mutlaka deri olmalı. Giydirilen çorapların da, pamulu olanları tecih edilmelidir.
*Ayakkabıların tabanında çok minik de olsa, topuk olmamalı. Tamamen düz olmasına dikkat edilmeli. Özellikle ilk adım ayakkabılarında bu çok önemlidir.
*Çocuğunuzun, oturma pozisyonu doğru olmalı. Bağdaş kurarak oturması bir sorun teşkil etmez, ama, dizlerini büküp, geriye kıvırıp iki bacağının arasına oturuyorsa bu oturuş pozisyonunda bir problem vardır.
*Çocuğunuzun yürümesine dikkat edin. eğer içe basıyorsa veya parmak uçlarında yürüyorsa, mutlaka bir ortopedi uzmanına götürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder