25 Kasım 2009 Çarşamba

MELİSANIN (OĞULOTUNUN) FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Oğulotu olarak bilinen bitkinin diğer adı, melisadır. Pek çok faydası olan oğuloptu, özellikle uykusuzluk, stres, kalp hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır.

OĞULOTUNUN FAYDALARI ;
* Stresi azaltmakta oldukça etkili bir bitki olan oğul otu sinirleri yatıştırarak migren, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uykusuzluk, sara (epilepsi) ve sinir krizlerinde faydalı olur.
* İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir.
* Kan şekeri ve tansiyonu düşürür.
* Hıçkırığı keser.
* Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır.
* Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir.
* Kalbi kuvvetlendirir.
* Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir.
* Adet kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır.
* Hazımsızlığa karşı oldukça faydalıdır.
*Oğulotu, öncelikle uykuya dalma zorluklarında,
* huzursuzluk ve sinirlilik hallerinde faydalıdır.
* İşlevsel kalp rahatsızlıklarında kullanılabilir.
*Aynı doğrultuda, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da faydalıdır.
BİTKİNİN KULLANIM ŞEKLİ : Uykusuzluğa karşı hazırlanan çay, balla tatlandırılır ve yatmadan önce, sıcak içilir.
* Bitki çayının, soğuk algınlığına ve gribe karşı önlem olarakta kullanılabilir. Çünki oğul otu, organizmayı dengeler ve savunma gücünü artırır.
Oğul otu ayrıca, mikrobik hastalıklara karşı da kullanılır.
HAZIRLANIŞI : 2 ya da 3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğulotu, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Bitki kesinlikle kaynatılmamalıdır! İsterseniz bal ile tatlandırarak, günde 3 ya da 4 bardak çay gibi içebilirsiniz. Diyabet hastalığınız var ise, kesinlikle tatlandırmadan içmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder